Сульфат кальцію CaO 26,3%, SO52,3%

Відмінне поєднання: cірка, що не окислює та кальцій, що зміцнює

Хімічний склад добрива

  • 17% сірка (S) і 22% кальцій (Ca) в перерахунку на чисті складові
  • Сірка в 99% розчинна у воді
  • Вміст сірки (So3) в 52,3%, вміст кальцію (CaO) в 26,3%
  • Добриво сипуче, дрібне, але не пильне

Грунт, як головний інструмент сільськогосподарського працівника, тобто стан ґрунту визначає його продуктивність. Азот головний фактор врожаю, але його сила дії залежить від присутності сірки. Добрива це не тільки харчування рослин, це насамперед турбота про плідний потенціал ґрунту. Для того щоб уникнути деградації ґрунту, необхідно піклуватися про його родючість, протидіючі наслідкам окислення ґрунту, допомагаючи відмираючому шару, досліджуючи ґрунт.

Наслідки нестачі удобрення сіркою

Нестача сірки призводить до:

  • Більш слабкий урожай і параметри що впливають на це
  • Інфраструктура, що порушена азотом
  • Пониження натурального опору рослин на біотичні і абіотичні фактори, що викликають стрес
  • Прихована нестача, без видимих проявів, але з негативним впливом на врожай

Нестача сірки знижує:

  • Вміст цукру
  • Вміст жирів
  • Надмірне скупчення нітратів у рослинах

Працівники сільського господарства, для того щоб поліпшити врожаї всюди застосовують азотні і сірчані добрива, які однак призводять до підвищеної кислотності!

Вплив добрив на зміну pH

Удобрення кальцієм – це необхідна процедура для врегулювання процесів окислення, викликаних при застосуванні мінеральних добрив!

Увага:

  • 1 кг амонійного азоту з мінерального добрива викликає окислення порівнянне з близько 2 кг CaO
  • 1 кг сірки викликає окислення порівняне з 1,75 кг CaO

Робимо висновки – сірка і кальцій для рослин

Сірка (S) як поживна речовина:

  • впливає на стан азоту;
  • підтримує роботу нітрифікаційних бактерій;
  • збільшує якість і кількість урожаїв;
  • зміцнює стійкість рослин до хвороб;
  • покращує толерантність рослин до посухи, високих температур нестачі води кислоти.

Кальцій (Ca) як поживна речовина:

  • покращує розвиток і ріст коренів;
  • створює більш витривалу клітину стінку рослини;
  • вирішує щодо стійкості до несприятливих кліматичних умов;
  • є бар’єром перед проникненням патогенів;
  • активує ензими, нейтралізує органічні кислоти.

 

Переваги сульфат кальцію CaO 26,3%, SO52,3%

  1. Поступове розчинення
  2. Нейтралізація токсичного алюмінію (Al)
  3. Не окислює ґрунт
  4. Поліпшення фізичних властивостей ґрунту
  5. Зменшує засолення ґрунту
  6. Форма сірки (SO3), що легко засвоюється

Система захисту рослин вже на рівні удобрювання:

  • Обмеження додавання до ґрунту хімічних сполук, тобто оптимізація удобрювання
  • Турбота про стан ґрунту
  • Економне використання засобів захисту рослин

Фітосанітарна дія сірки для рослин, дозволяє вже від моменту удобрювання підтримувати здоровий стан рослин.

Кальцієві добрива:

  • По простому названі “кальції” служать для пониження кислотної реакції ґрунту ( pH)
  • Їх головним компонентом є кальцій або комбінація з кальцію і магнію
  • В невеликій кількості забезпечують кальцій рослині

Сульфат кальцію:

  • Кальцій в сульфаті кальцію в 200 разів краще розчиняється ніж карбонат кальцію і більш мобільний
  • Є джерелом легко доступного кальцію, як поживної речовини для рослин
  • Роль кальцію як поживної речовини, при вирощуванні рослин незвичайно важлива ( хоч і недооцінена)

Розчинність сірки з сульфату кальцію CaO 26,3%, SO52,3%

Розчинність в комплексі більш повільна від напр. кізеріту, що запобігає швидкому вимиванню сірки. Повільне, але рівномірне розчинення сірки з сульфату, є перевагою при вирощуванні культур. Щоб 500 кг сульфату кальцію розчинилися, необхідно близько 20 мм опадів. Сульфат – іон доступний для рослин тільки за відповідної температури і вологості, тому його швидко розчинні форми, повинні бути використані в певний час.

Термін використання сульфат кальцію CaO 26,3%, SO52,3%

Може бути використаний:

  • перед посівною, тоді його слід змішати з ґрунтом:
  • удобрювання у вегетаційний період рослин таких як: ріпак перед фазою стеблування, зернових перед фазою кущіння, не шкодить рослинам, тому що не має кислої реакції

Озимі рослини удобрювати потрібно восени, щоб добриво очікувало рослину і мало час на розчинення. Можливо і у вегетаційний період як додаткова доза.

Весняне удобрювання перед посівною, а також і у вегетаційний період.

Широке використання

  • Польова обробка культур
  • Обробка трав’яних угіддь
  • Овочеве господарство
  • Сади

Культури, що оброблюються – використання

Рослина

Доза добрива ( кг/га)

Бобові

200-220

Зернові

200-250

Кукурудза

300-400

Цукровий буряк

350-400

Гірчиця

400-450

Ріпак ярий

400-450

Ріпак озимий

450-500

Трав’яні угіддя/пасовища – використання

Рослина

Доза добрива

Мітлиця, кукіль

250-400

Грястиця

250-400

Люцерна

400-600

Конюшина

300-400

Суміш метеликових з травами

300-500

Натуральні угіддя

100-350

Пасовища

150-300

Садівництво – використання

Рослина

Термін використання

Доза добрива (кг/га)

Слива

Ранні сорти

Пізні сорти

150-200

200-250

Абрикос

Відразу після збору врожаю

150-200

Персик

Відразу після збору врожаю

150-200

Черешня

Відразу після збору врожаю

150-200

Вишня

Легкий ґрунт, ранньою осінню

Середній ґрунт, після збору врожаю

250-350

200-300

Яблуня

Осінь після збору врожаю, екстенсивні сади

Влітку в повній вегетації, інтенсивні сади

150-200

300-350

Груша

Восени після збору врожаю, старі сади

Влітку в повній вегетації, інтенсивні і молоді сади

150-200

250-300

Умови зберігання

  • Добриво має гігроскопічні властивості, тому слід зберігати його згідно інструкції експлуатації.
  • Насипом на поле – найкраще прикрити наприклад плівкою.
  • Біг Бег – найкраще в приміщеннях під дахом на твердих майданчиках, під навісом, щоб уникнути атмосферних опадів.
  • Не прикрите добриво на полі, під впливом опадів може взятися грудками, верхній шар може покритися кіркою, при цьому не втрачаючи хімічних властивостей.
  • Не прикрите добриво, слід перемішати, а вітер і сонце дозволять повернути добриво в первісну консистенцію.

Застосовуючи добриво сульфат кальцію рослини:

  • міцні
  • краще забезпечені азотом
  • добре забезпечені сіркою
  • захищені від патогенів
  • отримують кальцій
  • більш стійкі до вилигання

Зростання якості врожаю за рахунок:

  • зростання технологічної цінності зерна у зернових культур
  • зростання вмісту вуглеводів в коренях буряків і бульбах картоплі
  • зростання продуктивності та якості ріпакової олії
  • впливає на смак рослин з сімейства цибулевих, шляхом синтезу гірчичних масел
  • профілактика фізіологічних хвороб, викликаних дефіцитом кальцію і сірки
  • більш ефективне одержання і використання азоту

Удобрення сіркою – це необхідність, а також турбота про навколишне середовище та власний гаманець!